Book Instructor

New Bumper Mock Theory Test

The UK theory test has over 1000 questions you will need to learn before taking the UK theory test, here below is 25 questions to test your knowledge – the pass mark is 83%, can you get 21 out of the 25 correct to meet the grade?

Question 1

What should you do when approaching a roundabout? 

A) Always stop before entering

B) Give way to traffic from the right 

C) Signal left and speed up 

D) Only give way to larger vehicles

Question 2

What is the national speed limit on a single carriageway road for cars? 

A) 30 mph 

B) 40 mph 

C) 50 mph 

D) 60 mph

Question 3

You’re driving in fog. What should you use? 

A) Full beam headlights 

B) Rear fog lights if visibility is below 100 meters 

C) Hazard lights 

D) No lights

Question 4

What does a solid white line at the side of the road indicate? 

A) Parking is allowed 

B) Edge of the carriageway 

C) Cycle lane 

D) Footpath

Question 5

When are you allowed to undertake a vehicle? 

A) On a motorway when traffic in the right lane is moving slower than the left lane 

B) In a one-way street 

C) When the vehicle in front is signalling to turn right 

D) All of the above

Question 6

What’s the main hazard you should be aware of when following a cyclist? 

A) The cyclist might swerve to avoid an obstacle 

B) The cyclist might stop suddenly 

C) The cyclist may increase their speed suddenly 

D) The cyclist may signal right but turn left

Question 7

What should you do if your anti-lock brakes (ABS) warning light stays on? 

A) Continue driving as normal 

B) Check the brake fluid 

C) Stop and restart your engine 

D) Have the brakes checked immediately

Question 8

When parking your vehicle facing downhill, what should you do? 

A) Turn your steering wheel away from the kerb 

B) Leave it in neutral 

C) Turn your steering wheel towards the kerb

 D) Park close to the vehicle in front

Question 9

You’re towing a trailer on a three-lane motorway. What’s the maximum speed you can travel? 

A) 50 mph 

B) 60 mph 

C) 70 mph 

D) 80 mph

Question 10

What does an amber traffic light mean? 

A) Go if the way is clear 

B) Stop if it’s safe to do so 

C) Give way to oncoming traffic 

D) Speed up to beat the red light

Question 11

What’s the purpose of the two-second rule? 

A) To test your brakes 

B) To check your mirrors 

C) To ensure a safe gap from the vehicle in front 

D) To check your speed

Question 12

What should you do when you’re overtaking a motorcyclist in windy conditions? 

A) Overtake closely 

B) Overtake rapidly 

C) Give extra room 

D) Not overtake

Question 13

You’re driving on a motorway and feel tired. What should you do? 

A) Increase your speed to find a service area quicker 

B) Stop on the hard shoulder to rest 

C) Leave the motorway and take a break 

D) Open a window for fresh air

Question 14

What does a double red line along the side of the road indicate? 

A) No stopping at any time 

B) Loading and unloading allowed 

C) Parking permitted 

D) Bus lane in operation

Question 15

How should you react to a flashing amber light at a pelican crossing? 

A) Give way to pedestrians on the crossing 

B) Stop and wait for the green light 

C) Continue driving as the light is about to change to green 

D) Sound your horn to warn pedestrians

Question 16

What should you do when approaching horses on the road? 

A) Flash your headlights 

B) Drive slowly and give them plenty of room 

C) Sound your horn as a warning 

D) Speed up to pass them quickly

Question 17

What does a blue sign with a white “P” indicate? 

A) Police station nearby 

B) Parking area 

C) Pedestrian zone 

D) Picnic area

Question 18

Why should you avoid using your mobile phone while driving? 

A) It can wait until your journey ends 

B) It’s illegal and distracting 

C) It reduces battery life 

D) It can interfere with vehicle electronics

Question 19

What does tailgating mean? 

A) Driving with your tail lights on 

B) Driving too close to the vehicle in front 

C) Towing another vehicle 

D) Transporting animals in the rear of your vehicle

Question 20

What should you do if you’re driving through a tunnel and your vehicle breaks down? 

A) Continue to the end of the tunnel 

B) Switch on hazard lights and call for help 

C) Try to fix your vehicle inside the tunnel 

D) Wait for other drivers to help

Question 21

What’s the main reason for having a speed limit in urban areas? 

A) To reduce traffic flow 

B) To allow pedestrians to cross the road safely 

C) To reduce pollution 

D) To limit the number of vehicles on the road

Question 22

When are you allowed to sound your horn in a built-up area between 11:30 pm and 7:00 am? 

A) To greet friends 

B) In an emergency 

C) When another driver makes you angry 

D) To clear animals from the road

Question 23

What should you do if you’re involved in a minor collision and there are no injuries? 

A) Drive on 

B) Exchange names and addresses with the other driver 

C) Wait for the police to arrive 

D) Repair your vehicle immediately

Question 24

What’s the effect of under-inflated tyres? 

A) Increased fuel consumption 

B) Improved grip on the road 

C) Reduced braking distance 

D) Enhanced steering control

Question 25

What is the main benefit of having anti-lock brakes (ABS)? 

A) Increased stopping distances 

B) Reduced tyre wear 

C) Better control during emergency braking 

D) Improved fuel efficiency

Answers

  1. B
  2. D
  3. B
  4. B
  5. D
  6. A
  7. D
  8. C
  9. B
  10. B
  11. C
  12. C
  13. C
  14. A
  15. A
  16. B
  17. B
  18. B
  19. B
  20. B
  21. B
  22. B
  23. B
  24. A
  25. C

Remember, the actual UK theory test may include many different questions and it’s important to study the official materials to prepare thoroughly. Book a theory zoom revision class with a Bookinstructor.co.uk ADI or subscribe today to our theory revision database which contains the FULL 2023+ UK theory revision questions and answers!

Recent Posts

Have Any Question?